Vooraankondiging 4 mei herdenking 2023

 

 

‘Leven met oorlog, strijden in vrede’. Dat is het thema van de Dodenherdenking bij het Internationaal Homomonument Den Haag op 4 mei aanstaande vanaf 19:30. Vanuit de Gemeente Den Haag zal de Haagse wethouder Mariëlle Vavier het woord voeren. Vanuit internationaal perspectief spreekt de Armeense queeractivist Mamikon, die in Nederland verblijft in het kader van Shelter City. Ook voorzitter Marion Tahapary-Keislair van COC Haaglanden spreekt tijdens de herdenking. De herdenking wordt georganiseerd door Stichting Internationaal Homomonument Den Haag en mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Den Haag.

Thema ‘Leven met oorlog, strijden in vrede’- Dit thema is niet alleen actueel in Nederland, maar ook internationaal. Op veel plekken in de wereld worden LHBTIQ+ personen maatschappelijk niet geaccepteerd, gediscrimineerd, onderdrukt of zelfs vervolgd. Hoe kunnen we in vrede strijden voor blijvende gelijkwaardigheid in Nederland en solidariteit tonen met onderdrukten elders op de wereld? Wat kunnen we leren uit de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog over het wezen van gelijkwaardigheid en tolerantie? De vreedzame strijd voor gelijkwaardigheid verdient blijvende aandacht, zelfs in ons eigen Den Haag en omringende gemeenten.

Programma herdenking – Voorafgaand aan de 2 minuten stilte zal de Haagse Wethouder Mariëlle Vavier (Armoede, Inclusie en Volksgezondheid) ingaan op de rol van Den Haag als internationale stad van recht en vrede. Tevens zal voorzitter Marion Tahapary-Keislair van COC Haaglanden stilstaan bij het belang van herdenken in deze tijd en in deze stad. Daarbij verbindt zij het thema met de community in onze regio.

De Armeense queeractivist Mamikon is uitgenodigd om zijn ervaringen te delen over het leven van LHBTIQ+ in Armenië. Hoewel homoseksualiteit in Armenië sinds 2003 niet meer strafbaar is, is er veel te winnen op het gebied van rechtsbescherming. Homoseksualiteit blijft vooral een taboeonderwerp in de Armeense samenleving, wat uitsluiting en discriminatie tot gevolg kan hebben. Mamikon is voorzitter van Pink Armenia en het Human Rights House te Yerevan. Hij verblijft tijdelijk in Nederland in het kader van The Hague Shelter City. Dit project is bedoeld om mensenrechtenactivisten van over de hele wereld tijdelijk op te vangen en toe te rusten voor hun belangrijke werk. Zijn bijdrage zal in het Engels zijn.

Tijdens de herdenking zal een eredetachement van Roze in Blauw van Politie eenheid Haaglanden zich opstellen bij het monument. Een gecombineerd koor zal liederen ten gehore brengen en zo de herdenking muzikaal omlijsten. Het koor onder leiding van Marc Hermsen bestaat uit leden van Haags Homomannenkoor Vox Rosa en Vrouwenkoor De Heksenketel en wordt op de piano begeleid door Gianmarco Monetti. De Last Post (taptoesignaal) wordt dit jaar verzorgd door Ólafur Elliði.

Na de twee minuten stilte zullen diverse organisaties en autoriteiten bloemen leggen bij het monument. De herdenking is rond 20:30 afgelopen. We verzamelen van 19:15. 

Na afloop van de herdenking is iedereen door COC-Haaglanden uitgenodigd om samen op verhaal te komen in het COC-café, Scheveningseveer 7, Den Haag. 

Locatie – Het Internationaal Homomonument bevindt zich nabij het station Den Haag Centraal aan de Laan van Reagan en Gorbatsjov, naast de grote Lindeboom op de Koekamp, tegenover de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst.

Streaming en toegankelijkheid – De herdenking wordt live gestreamd en ondertiteld op het Youtubekanaal ‘Internationaal Homomonument’. Er is een beperkt aantal zitplaatsen aanwezig voor genodigden en voor wie slecht ter been is. Voor mensen met een gehoorbeperking zal Mauricio de Kok van Roze Gebaar zorgen voor vertaling in gebarentaal. Ook wordt de herdenking voor het eerst live ondertiteld dankzij de inzet van het programma Open Politie. Terplaatse is een voorziening om de ondertiteling  live te volgen. 

Het monument – Het Internationaal Homomonument Den Haag gedenkt alle personen die vervolgd en onderdrukt worden vanwege hun geaardheid of genderidentiteit, overal op de wereld, op elk moment in de geschiedenis en in het heden. Het monument gedenkt ook de wereldwijde inzet voor gelijkwaardigheid en acceptatie van LHBTIQ+

Jaarlijkse 4 mei herdenking – De herdenking bij het Internationaal Homomonument vindt jaarlijks plaats. Herdacht worden hen die vielen voor onze vrijheid sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog. Daarbij wordt in het bijzonder gedacht aan de slachtoffers van de homovervolging ten tijde van het naziregime en de dappere roze verzetsstrijders tijdens de bezetting van Nederland. Ook na de Tweede Wereldoorlog was de samenleving weinig ontvankelijk voor homorechten en -vrijheden en was nog inzet en dapperheid nodig van velen Ook zij verdienen een plek in de Nederlandse geschiedenis en vooral in de emancipatiegeschiedenis. Deze vreedzame strijd is en blijft helaas nodig. Ook dat benoemen we uitdrukkelijk op de herdenking van 4 mei.