Vooraankondiging 4 mei herdenking 2024

 

Aandacht voor Roze verzetshelden als Frieda Belinfante en Willem Arondéus staat dit jaar centraal tijdens de Dodenherdenking bij het Internationaal Homomonument Den Haag op zaterdag 4 mei aanstaande. Het is dit jaar de dertigste keer dat er deze herdenking bij het monument plaatsvindt. De herdenking start om 19:30 bij het monument, dat zich nabij station Den Haag Centraal bevindt, tegenover de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten.

Klik op het programma. 

Klik op de livestream om de herdenking live te volgen. Deze is te volgen vanaf 4 mei 2024 om 19:30.

Tijdens de herdenking zal worden stilgestaan bij de levensverhalen van de twee bekendste roze verzetsstrijders, waar de bekende Britse acteur en schrijver Stephen Fry vorig jaar een korte documentaire over maakte. Anna Heerdink van COC Haaglanden zal een schets voordragen van het leven van Frieda Belinfante en Jean-Bernard Maweja van de Haagse Stichting Queermind van Willem Arondéus.

Sander van der Eijk van Stichting Internationaal Homomonument zegt hierover: “Wij hopen hiermee bij te dragen aan het vergroten van de aandacht voor onze roze verzetshelden. Wij verbinden hun strijd tegen onderdrukking destijds aan de actuele internationale situatie van mensenrechtenstrijders die zich inzetten tegen discriminatie en onderdrukking en voor acceptatie van seksuele en genderdiversiteit wereldwijd.”

Net als vrouwen uit het verzet is er relatief weinig bekend over roze verzetsstrijders. Zij kwamen onder meer op voor hun Joodse landgenoten die tijdens de bezetting in groot gevaar waren om gedeporteerd en gedood te worden. Hoewel de vervolging van homoseksuelen ten tijde van de bezetting in Nederland geen prioriteit leek te hebben, was het naziregime fel gekant tegen homoseksualiteit en moesten velen hun geaardheid verbergen.

Een combinatiekoor van Homomannenkoor Vox Rosa en Vrouwenkoor de Heksenketel verzorgt de muzikale omlijsting. Na afloop van de 2 minuten stilte zullen gemeenteraadsleden en diverse queerorganisaties en het publiek bloemen leggen bij het monument.

COC Haaglanden nodigt aanwezigen uit vanaf ca 20:30 voor ontmoeting en gesprek in hun gebouw aan de Scheveningseveer 7 te Den Haag.

De herdenking zal live worden gestreamd. Er is liveondertiteling en een gebarentolk aanwezig, zodat de herdenking en de livestream ook voor mensen met een gehoorbeperking goed te volgen zal zijn.