Logo Internationaal Homomonument 2028p

Roze verzet centraal

bij Dodenherdenking Homomonument Den Haag

Aandacht voor Roze verzetshelden als Frieda Belinfante en Willem Arondéus staat dit jaar centraal tijdens de Dodenherdenking bij het Internationaal Homomonument Den Haag op zaterdag 4 mei aanstaande.

Het is dit jaar de dertigste keer dat er deze herdenking bij het monument plaatsvindt. De herdenking start om 19:30 bij het monument, dat zich nabij station Den Haag Centraal bevindt, tegenover de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten.

Geschiedenis

Archief

Na een ludieke kunstwedstrijd werd de opdracht voor een prachtig kunstwerk gegund aan Theo ten Have. 

Zijn ontwerp werd omschreven als een stalen object op een sokkel van graniet, zeven meter hoog. De vorm en kleuren staan symbool voor een zelfbewust homoseksueel leven. 

Blauwgrijs is de basis voor bewustzijn, de knoop in het beeld symboliseert conflict en de roze kleur op het deel dat naar boven reikt drukt bevrijding uit.

Zie ook de uitgebreide beschrijving van het sculptuur: Kunstwerk

Vooraankondiging 4 mei herdenking 2023

Archief

‘Leven met oorlog, strijden in vrede’. Dat is het thema van de Dodenherdenking bij het Internationaal Homomonument Den Haag op 4 mei aanstaande vanaf 19:30. Vanuit de Gemeente Den Haag zal de Haagse wethouder Mariëlle Vavier het woord voeren. Vanuit internationaal perspectief spreekt de Armeense queeractivist Mamikon, die in Nederland verblijft in het kader van Shelter City. Ook voorzitter Marion Tahapary-Keislair van COC Haaglanden spreekt tijdens de herdenking.

Sponsors

© 2024 Internationaal Homomonument Den Haag