Internationale Transgender Gedenkdag herdacht

Den Haag, 18 november 2022

Op zondag 20 november wordt vanaf 14:00 de Internationale Transgender Gedenkdag herdacht bij het Internationaal Homomonument Den Haag. Deze dag gedenkt 327 transgender en genderdiverse mensen die dit jaar wereldwijd om het leven zijn gebracht. Deze cijfers werden onlangs gepubliceerd door de Europese organisatie Transgender Europe (zie onder). De gemeente Den Haag hijst deze dag onder meer bij gemeentelijke gebouwen en de Hofvijver de blauw-roze-witte Transgendervlag.


De herdenking bij het Internationaal Homomonument is een initiatief van The Hang-Out 070 en Stichting Internationaal Homomonument Den Haag en is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Den Haag. Ook SHOP46, het Haagse kennis- en expertisecentrum over sekswerk en mensenhandel is betrokken bij de herdenking. De herdenking wordt live gestreamd via het Youtubekanaal van Stichting Internationaal Homomonument Den Haag.

Tijdens de herdenking zal de transvlag bij het monument halfstok worden gehesen. Deelnemers worden uitgenodigd om een kaarsje te branden of bloemen mee te nemen voor de slachtoffers van transfoob geweld.


Sprekers tijdens de herdenking zijn Maaite (SHOP46) en Bo (The Hang-out070). Spoken word artiest Kalib Batta sluit de herdenking af met een spoken word bijdrage. De herdenking wordt geopend door Riyaz van Wegberg (Hang-Out 070) en Sander van der Eijk (Stichting Internationaal Homomonument). Na afloop zullen de deelnemers langs SHOP46 lopen en elkaar treffen in Hangout-070. De voertalen zijn Engels en Nederlands.


De Internationale Transgender Gedenkdag, alias Transgender Day of Remembrance (TDoR), vindt jaarlijks plaats op 20 november. Op deze dag wordt stilgestaan bij de honderden mensen die zijn vermoord als gevolg van transfobie. Ook wordt aandacht gevraagd voor het geweld tegen transgenders en genderdiverse personen. In maar liefst 185 steden in meer dan 20 landen wordt hierbij stilgestaan.


Het Internationaal Homomonument Den Haag bevindt zich op de Koekamp, nabij Den Haag Centraal (Laan van Reagan en Gorbatsjov). Dit monument gedenkt alle lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders, queers en intersekse personen, waar ook ter wereld, die vervolgd en onderdrukt worden vanwege hun geaardheid of genderidentiteit.

De livestream is te volgen via de volgende link: https://youtu.be/M3ieT9Mh9uA  

De cijfers over geweld tegen trans- en genderdiverse cijfers zijn te vinden via: https://transrespect.org/en/tmm-update-tdor-2022/